Zoeken in deze blog

zondag 12 juli 2020

Roadtrip door het zuidelijke deel van België

Nu zowel ik als mijn maatje met een blessure even buiten strijd liggen wat wandelen betreft, zijn wij maar gaan roadtrippen. Wat heeft ons België landje wat waart is om er een bezoekje aan te brengen? Ons eerste doel was het kasteel van Écaussinnes-Lalaing, het bevindt zich onder onze hoofdstad Brussel in de provincie Henegouwen. Het kasteel uit de 12de eeuw kan je zondags namiddag bezoeken. Maar wij hebben zo lang niet gewacht en een toertje rond het kasteel gewandeld.








Vanaf het kasteel kon je de toren van het Hellend vlak van Ronquieres al zien pronken. Het stond wel niet op ons lijstje, maar dit konden wij niet laten liggen. Jeugdherinneringen kwamen boven, welke vijftiger heeft dit niet gedaan tijdens een schoolreis in de jaren 70? Blijft een apart hoe je met zo'n bak een boot 68 meter hoger en 1432m verder afzet. Heel het bouwwerk dateert van 1968.







Na het hellend vlak wilden wij ook nog de scheepslift van Strépy-Thieu, we kregen ook al deze tip via facebook. Het indrukwekkende bouwwerk is 102 meter hoog en 135 meter lang. Via een liftbak worden schepen 73 meter hoger afgezet. Boven in het gebouw kan je in een museum de geschiedenis van de Belgische binnenscheepvaart gaan bekijken. Ook een film laat zien hoe heel de scheepslift werd gebouwd. In coronatijd moet je dit wel doen met mondmasker.










        
Na een picknick op de parking, zijn wij nog een heel stuk richting zuiden gereden. Kwamen uit aan het stuwmeer van L'Eau d'Heure in Froidchapelle. Het grootste kunstmatige meer van België, wij waren er in de herfstvakantie van 2017 enkele dagen op vakantie in deze streek. Maar wat een verschil met nu, een mensenmassa en het was er gewoon druk. Iets wat wij best mijden nu in coronatijden. Zijn dus snel verder gereden. Met Dinant in de GPS vertrokken, met als doel een goei frituur 😋😋 


Ook in Dinant was er een zomerse drukte, maar we waren opzoek naar een frituur. Die vonden wij net buiten de stad aan het op en afritten complets van de E411. Friterie Catherine. Een simpel fritkot, maar lekkere fritjes, mocht je ooit in de buurt komen een aanrader!!
 
Na een lekker fritje verder gereden naar ons volgende punt, en dit was het kasteel van Véves. Door onze vele tussenstop kwamen wij hier aan na sluitingstijd. Maar ook dit kasteel uit de 15de eeuw kan je bezoeken.



En dan, leg het maar eens uit aan een gewone sterveling. Mijn chauffeur kreeg zin in een dame-blanche.
Oké zeg ik dan en rijden 50 km verder naar La Roche-en-Ardenne, met de smoes "daar staat ook een kasteel".  In het centrum van La Roche-en-Ardenne hebben wij dus genoten van een heerlijk ijsje 😀


Om ons geweten wat te sussen hebben wij ook wat foto's van het kasteel genomen 




Vandaar zijn wij, wat met tegenzin, richting noorden gereden. Na bijna 600km op de teller gereden te hebben thuis geraakt. Een optelsommetje vertelde ons dat wij 8 provincies hadden aangedaan. Hoe klein kan een landje zijn? Wat wij weer gezien hebben is dat het toch de moeite is om in ons landje rond te rijden. Een volgende roadtrip zit al in de pijplijn 😃😃





Geen opmerkingen:

Een reactie posten